Cum scriem o stire? Tips and tricks

Fie ca vrei sa faci o cariera din asta sau doar sa iti creezi un blog al tau in care sa scrii toate nebuniile, cu siguranta acest asticol iti va fi folositor. Pentru ca toate stirile trebuie scrise corect si, mai ales, trebuie sa trezeasca interesul cititorului. Ca doar pentru asta scrii, nu? Este foarte important ca atunci cand scrii o stire, sa aduni toate informatiile necesare, sa povestesti cat mai clar cu putinta si sa te asiguri ca cititorul a inteles mesajul pe care vrei sa il transmiti. Doar astfel ideile tale vor fi citite si intelese corect. Insa, pe langa toate acestea, trebuie sa mai urmezi si cativa pasi importanti pentru a crea o stire corecta din punct de vedere jurnalistic. Asadar, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa redactezi o stire “a-la-carte”:

- Ce este o stire? Stirea este o informare scurta si la obiect asupra unui subiect actual.

- Primul paragraf al unei stiri trebuie sa fie simplu in exprimare, la obiect si de actualitate. Are rolul de a lamuri cititorul cu privire la “cine”, “ce”, “unde”, “cand” si “de ce”. Nu uita niciodata aceste intrebari (adesea numite in engleza si cele 5 W-uri) pentru ca ele sunt cheia unei stiri adevarate.

- Al doilea paragraf, in general, il va completa pe primul. Continua cu informatii suplimentare si explicative, astfel incat sa lamuresti cititorul. Si, nu uita! Nu omite informatii sau detalii relevante, care pot sa scadea din importanta stirii.

- La final, reia o parte din continut(1-2 idei) sau lamureste cititorul asupra unor persoane sau evenimente pe care le-ai mentionat in continut.

- Nu incerca sa impresionezi. Aceasta este greseala multor scriitori de stiri. La urma urmei, doar informezi.

- Nu uita! Stirea aduce noutate si creeaza interes. “Ea” ofera informatii si nu opinii.

- Stilul trebuie sa fie unul concis, viguros, riguros, precis, lipsit de ambiguitate si sa captiveze inca de la titlu (adesea, in functie de titlul pe care l-ai formulat, vei putea determina receptorul sa citeasca mai departe).

- Vorbeste la prezent pentru a crea impresia ca stirea se transmite in timp real.

- Dateaza evenimentul (o singura datare este suficienta). Evita sa vorbesti despre luni si depre miercuri si despre anul trecut in aceeasi stire. Cititorului ii va fi greu sa te urmareasca.

- Foloseste ortografia si gramatica corect. Nimeni nu vrea sa citeasca stirea unui agramat sau a unui analfabet.

- Fa cititorul curios. Incearca asta inca de la titlu si straduieste-te sa mentii suspansul cat de mult poti. Astfel, cititorul va trebui sa parcurga toata stirea sau macar o mare parte din ea, pana sa afle despre ce este vorba cu adevarat.

- Evidentiaza stirea - adauga un ingredient special (umor, sarcasm etc) care sa te faca placut.

- Tine minte! Jurnalistul trebuie sa comunice cat mai multe informatii cu minimum de mijloace.

Putini sunt cei care reusesc sa scrie o stire corecta si coerenta chiar de la primele incercari. De cele mai multe ori, exercitiul este cel care te va perfectiona. Insa, acorda-ti o mana de ajutor si fura putin din experienta scriitorilor de pe un portal de stiri. Aplica ceea ce stii despre o stire pe ceea ce gasesti acolo si incearca sa identifici fiecare aspect in parte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu