Din mosi stramosi

Transhumanta, un obicei vechi de cand oieritul...din vremuri indepartate, pe cand oamenii locuiau mai mult la sat, iar castigarea painii se facea prin munca campului si cresterea animalelor.

In ziua de azi, odata cu modernizarea societatii, transhumanta a devenit istorie. Timpul a trecut, praful s-a asternut. Amintirile cu astfel de obiceiuri nu se mai gasesc decat in casuta bunicilor; doar ei sunt cei care ne amintesc de obiceiul ciobanilor de a pleca primavara cu oile la pascut. Acestia petreceau pe camp, sub cerul liber, nopti ploioase sau zile calduroase. Se intorceau acasa doar odata cu caderea frunzelor, toamna, pentru iernat.

Acest obicei nu a disparut, ci s-a modernizat. Odata cu evolutia infrastructurii in Romania, este aproape imposibil sa se mai pastreze transhumanta, asa cum se facea odinioara. Autostrazile si soselele nationale sunt din ce in ce mai numeroase si aglomerate. Astfel, ciobanilor le este imposibil traversarea acestora impreuna cu turmele de oi.

Acum, in secolul al XXI-lea, oile sunt ingramadite in tiruri, pentru a le transporta catre zonele in care vor paste in timpul verii. Toamna, cand iarba se usuca, ele se imbarca din nou si lasa pasunea in spate. Merg spre casa, pe autostrada. 

Odata cu modernizarea societatii, obiceiul s-a schimbat. Transhumanta de altadata dura jumatate de an, dar acum transportul nu depaseste cateva zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu