Cum previi aparitia melanomului


Melanomul este o forma a cancerului de piele extrem de grava, care poate fi letala in ultimele stadii. El poate fi provocat de expunerea prelungita la soare, la solar, iar persoanele predispuse la aparitia melanomului sunt cele cu pielea deschisa la culoare si care au multe alunite.

Metode prin care putem prevenii aparitia melanomunul

Dar melanomul poate fi prevenit prin metode simple si de bun simt, insa care sunt esentiale pentru evitarea aparitiei celulelor canceroase. In primul rand, expunerea la soare trebuie facuta dupa niste reguli importante, avand in vedere faptul ca respectarea lor este cheia reusitei. Nu ai voie sa te expui intre orele 11 – 14 la soare, pentru ca atunci razele ultraviolete sunt cele mai puternice. Chiar daca nu faci plaja, ci doar iesi pana la magazin sau mergi la munca, trebuie sa aplici lotiune de protectie solara cu un SPF de minimum 15. Pielea bratelor, spre exemplu, este expusa constant, deci trebuie protejata corespunzator.

De asemenea, stai la plaja cu moderatie. Chiar daca mergi intre orele recomandate (intre 7 si 10 sau 15 si 18), nu depasi limita de doua ore. ?i aminteste-ti sa reaplici crema de mai multe ori, pentru ca se va absorbi in piele si vei ramane vulnerabil in fata radiatiilor solare.

Daca ai pielea cu adevarat sensibila si te inrosesti dupa doar cateva minute de expunere, poarta haine largi, vaporoase, care sa iti acopere pielea. De asemenea, palariile cu boruri mari sau sepcile iti protejeaza fata de radiatii si sunt absolut necesare in zilele caniculare. La fel si ochelarii de soare, care trebuie sa fie de calitate.

Conform Doamnei Profesor Doctor Olga Simionescu, medic dermatolog renumit si cu expertiza in tratarea cazurilor de cancer de piele, persoanele cu tenul foarte deschis nu trebuie sa faca plaja deloc, pentru a nu risca afectarea celulelor din epiderma.

Factori de Risc si Tratament

In plus, chiar daca bronzul a devenit in zilele noastre o declaratie de independenta, de statut social sau de frumusete, nu iti risca sanatatea pentru a obtine acest titlu fals. Nu merge la solar doar pentru a atinge un ideal prea des promovat in mass-media si gandeste-te la consecintele majore pe care le poate avea aceasta decizie. Desi este aparent inofensiv, toate studiile demonstreaza ca solarul creste riscul aparitiei cancerului de piele, in special a melanomului, si in plus, provoaca imbatranirea prematura.

Daca stii ca ai avut in familie cazuri de melanom sau de cancer, in general, fa-ti un obicei din a merge constant la doctorul dermatolog. Riscurile in acest caz sunt mult mai mari, iar ignorarea istoricului medical familial este echivalent cu semnarea unei condamnari la moarte. Este datoria ta sa fii sanatos, sa faci tot ce iti sta in putinta sa te feresti de factorii nocivi ce iti pot tulbura organismul.

Subtierea stratului de ozon este o realitate care ne solicita sa fim mai atenti cu pielea noastra, sa ne protejam de radiatiile nedorite si sa evitam aparitia bolilor de piele. Sanatatea trebuie sa fie pe primul loc.

In ultimii ani s-au testat numeroase tratamente ale melanomului si este adevarat ca medicina progreseaza rapid si asistam la descoperiri fascinante, insa este bine stiut faptul ca mai bine previi decat sa tratezi. ?i in fond, este vorba doar de o atentie sporita privind modul de expunere la soare si evolutia neobisnuita a leziunilor pielii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu